Nezajímá nás, kdo jste, ale co říkáte!

31. 5. 2017

Správný veřejný prostor by měl připomínat hospodu, v níž se tříbí názory. V diskuzi si jsou všichni rovni a důležité je pouze to, co kdo říká. Český veřejný prostor však dnes připomíná spíše bizarní reality show, v níž obsah ztrácí význam a čím dál tím důležitější je, kdo něco říká, proč a kolik má za to lajků.

Nezajímá nás, kdo jste, ale co říkáte!

Je jedno, jestli diskuze probíhá v médiích, na sociálních sítích nebo na náměstí. A jestli se diskutuje o vládní krizi, korupci ve fotbale nebo o prodeji Elektrárny Počerady. Debatu dřív nebo později otráví „kompliment“ typu: Zemanovec, lovec kapříků nebo zlý uhlobaron. Spadnete-li do některé z těchto kategorií, jako byste rovnou kontumačně ztratili právo na argumentaci.

Toto je již 10. příspěvek na blogu O elektřině a lidech. Předchozích 9 příspěvků vzniklo na základě pečlivých rešerší, číselných údajů z důvěryhodných zdrojů a konzultací s odborníky na energetiku či životní prostředí. Po každé, když se o daném tématu následně strhla kritická diskuze na sociálních sítích, tiše jsme zajásali, protože větší část účastníků přicházela se skutečnými argumenty a konkrétními připomínkami. Je tedy možné, že díky tomu se nám společně daří odkrývat nějakou skutečnost a někteří účastníci odcházejí obohaceni.

Tu a tam nás ovšem poctí svou návštěvou i někdo, kdo zcela ignoruje veškerou argumentaci i téma hovoru a rovnou náš blog bez vysvětlení označí za uhelnou propagandu. V rámci svobodné diskuze je samozřejmě nezbytné respektovat i takový názor. Nicméně nelze se ubránit dojmu, že takový člověk ve skutečnosti o opravdovou diskuzi vlastně ani nestojí.

Blog O elektřině a lidech je součástí webových stránek 7procistyvzduch.cz, které se zcela otevřeně hlásí k Elektrárně Chvaletice a její modernizaci. Chceme diskutovat o energetice a jejích dopadech na životní prostředí a připadá nám férové účastnit se této diskuze otevřeně právě prostřednictvím tohoto blogu. Chceme být správným veřejným prostorem, hospodou, a je nám jedno, jestli k nám přijde na kus řeči jihočeská matka, aktivista z Prahy či důchodce z Horního Jiřetína. Nezajímá nás, kdo jste, ale co říkáte.

Je ironií osudu, že v den zveřejnění tohoto textu začal platit úplný zákaz kouření v restauracích. Možná je to dobrá příležitost k tomu, abychom si více vážili toho, že projevit vlastní názor, ať už je jakýkoliv, tam zatím zakázáno není.

Nastavení cookies